Petar Metličić (©Reuters)
Petar Metličić (©Reuters)

Metličić: Srbija je uvek bila talentovana, sada ima i sjajnog trenera, ali Hrvatska je favorit

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.12.21. | 01:36

"Ako prođemo grupu, šanse rastu da osvojimo medalju", kaže nekadašnji kapiten Kauboja

Srbija na Evropsko prvenstvo posle dugo godina ide s velikim ambicijama i puna optimizma - s punim pravom, jer iza Tonija Đerone stoje rezultati - iako je žreb nije milovao. Smešteni su Orlovi u “grupu smrti” sa olimpijskim šampionom Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom. Već na prvom koraku Srbija će biti pred velikim izazovom, udariće na dve selekcije koje su kandidati za medalju.

Od presudnog značaja za Srbiju mogao bi da bude meč sa Ukrajinom, protiv koje Orlovi 13. januara otvaraju Evropsko prvenstvo. Greške na premijeri ne sme biti, kako Srbija ne bi bila saterana uz zid. A, potom sledi obračun sa Hrvatskom, koja kvalitetom nije na nivou iz prethodne decenije, ali će i pored toga sloviti za favorita. Petar Metličić, legendarni desni bek i dugogodišnji kapiten Hrvatske, govorio je za SportKlub o šansama Kauboja da se okite novom medaljom, a dotakao se i duela sa Srbijom, koji je na programu 15. januara.

Izabrane vesti

Uprkos tome što je nekolicina igrača Francuske otpala sa spiska - što zbog korone, što zbog povreda - i dalje Gijom Žil ima moćan tim. Biće Francuska neugodan rival, kako Hrvatskoj, tako i Srbiji. A, bivši kapiten reprezentacije Hrvatske smatra da Orlovima neće manjkati motiva, ali da je kvalitet i dalje na strani Kauboja.

“Pred Hrvatskom je težak posao, s obzirom da na Svetskom prvenstvu u Egiptu nismo bili dobri, nismo otišli i na Olimpijske igre, i sigurno da samopouzdanje nije veliko. Bez obzira na to, Hrvatska je uvek tu i bez obzira što je grupa teška, ja verujem da možemo. S Francuzima u tim kvalifikacijama nismo imali sreće, izgubili smo, ali na kraju će sve zavisiti od toga kakvi ćemo mi biti. Sigurno su dobri, malo su promenili igrače, evo sad čitam i da oni imaju problema s koronom. Otpali su im Remili i N’Gesan, koji su jako bitni igrači i sad ih nema zbog povreda. Ali, bez obzira na to, Francuzi kao Francuzi su uvek nezgodni, ali verujem da mi imamo motiv više. Što se tiče Srbije, oni se jesu digli, kvalitetniji su, ali mi bi tu trebalo da budemo favoriti. Sigurno da su i oni motivisani, selektor im je Španac, igraju dobro i uvek su bili talentovani, ali videćemo kako će to funkcionisati. Ukrajina je relativno nepoznata ekipa, većinom su to igrači iz Motor Zaporožja koji igra u Ligi šampiona. Njih  takođe ne smemo potceniti. Oni su nam, ipak, poslednja utakmica, a do tada ćemo biti pametniji”.

Došlo je do smene generacije u Hrvatskoj i u neku ruku i za legendarnog desnog beka nepoznanica je koliko može reprezentacija pod komandom Hrvoja Horvata. Prostora za kiks neće biti.

“Dosta je izmenjena, nekih igrača više nema. Podmladila se, teško je govoriti o svemu onome što će se događati do početka Evropskog prvenstva, videli smo da imaju problema i s koronom. Na svim pozicijama selektor je stavio neke nove igrače, grupa je teška, prvenstvo će biti nezgodno i neće biti prostora za kiks”.

Hrvatska je pre dve godine na Evropskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju, a Petar Metličić nada se da bi Kauboji mogli do novog odličija. Ipak, borba za medalje je predaleko... Primarni cilj je proći grupu, tada sve postaje lakše.

“Ako prođemo grupu, šanse rastu da osvojimo medalju. Grupa je nezgodna, samo dve reprezentacije prolaze dalje i to je ono škakljivo u celoj priči. Prvi cilj je prolazak grupe, to je ono najminimalnije što moramo napraviti. A onda se posle spajamo u drugom krugu, samo po dve reprezentacije iz svake grupe idu u polufinale, tako da je to težak i veliki posao. Malo su ova vremena čudna. Dosta reprezentacija ima problema s povredama i koronom, ne znam, po meni je teško da dam prognozu. Nadam se da ćemo doći do polufinala i onda odbraniti ono finale što smo imali pre dve godine. Biće ovo jako zanimljivo prvenstvo, većina njih ima priliku za dobar rezultat”.

Umnogome bi korona mogla da utiče na konačan plasman Hrvatske, ali i drugih reprezentacija. Naročito onih koje nemaju širinu. Koga preskoči, imaće dobre šanse da napravi veliki rezultat.

“Ona isto određuje puno toga, vi imate tu i nekoliko reprezentacija koje nemaju neku širinu. Ispadnu ti tri ili četiri igrača i imaš problema. Možda ga neće imati Danci ili Francuzi, koji imaju širok kadar. Teško je nešto najavljivati, svako ima šansu i što je opet samo po sebi i zanimljivije. U Egiptu nije bilo problema prošle godine, tamo je bilo toplije, a ovde se bojim da će biti dosta problema”.



tagovi

MetličićRukometna reprezentacija Srbijerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija FrancuskeEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara